Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ


Το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας (ΑΦΕ) είναι ένας μηχανισμός του κράτους για τον έλεγχο της συνέπειας του φορολογούμενου έναντι των οφειλών του στο δημόσιο. Είναι ένα πιστοποιητικό απαραίτητο για πράξεις όπως η σύναψη δανείου, η είσπραξη ποσού άνω των 1.500 ευρώ από το δημόσιο και η αγοραπωλησία ακινήτων. Υπάρχουν λοιπόν τρεις αιτιολογίες για το ΑΦΕ: Για είσπραξη χρημάτων, για μεταβίβαση ακινήτου και τέλος για κάθε νόμιμη χρήση.
Γι’ αυτό το λόγο, εμπόδια στη χορήγησή του επιβάλλει το κράτος σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμίσει, ή που δε φροντίζουν ν’ αποπληρώνουν με συνέπεια μετά τη ρύθμισή της. Σε περίπτωση οφειλής προβλέπεται η χορήγηση της φορολογικής ενημερότητας μετά από δέσμευση του οφειλόμενου ποσού.
Εκτός από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για τη χορήγηση στον πολίτη του ΑΦΕ, λαμβάνεται υπ’ όψη η υποβολή της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, της τελευταίας δήλωσης φόρου εισοδήματος, και όλων των ενδιάμεσων περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ από την τελευταία εκκαθαριστική μέχρι την αίτηση έκδοσης του ΑΦΕ.
Η χορήγηση της φορολογικής ενημερότητας μπορεί να γίνει στη ΔΟΥ, στα ΚΕΠ, σε δημόσιες υπηρεσίες και συμβολαιογράφους, αλλά και μέσω ίντερνετ από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στο ίντερνετ, η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Στη ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr, κι έχοντας φτιάξει λογαριασμό με όνομα χρήστη και κωδικό στο taxis, μπορούμε να κάνουμε αίτηση για χορήγηση της φορολογικής ενημερότητας μέσω του συνδέσμου «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις/Επιτηδευματίες» ή «Υπηρεσίες προς πολίτες» αντίστοιχα. Το ΑΦΕ δεν μπορεί να χορηγηθεί μέσω του διαδικτύου σε περίπτωση οφειλής.
Τέλος, η ισχύς της φορολογικής ενημερότητας είναι 4 μήνες, χωρίς να υπάρχει διαφοροποίηση όσον αφορά την αιτιολογία. Σε περίπτωση όμως ύπαρξης οφειλής η ισχύς του ΑΦΕ διαρκεί ένα μόνο μήνα, ανεξάρτητα αν η οφειλή αυτή είναι ληξιπρόθεσμη ή όχι, ή αν έχει υπαχθεί σε κάποια διευκολυντική ρύθμιση.

Συντάκτης: Α. Γ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου